ستاره حمیدی - روان درمانگر پویشی

ستاره حمیدی - روان درمانگر پویشی

درمانگر اختلالات اضطرابی - افسردگی - وسواس و..... http://setareh-hamidi.ir/
ستاره حمیدی - روان درمانگر پویشی

ستاره حمیدی - روان درمانگر پویشی

درمانگر اختلالات اضطرابی - افسردگی - وسواس و..... http://setareh-hamidi.ir/

“نمی‌توانیم چیزی را تغییر دهیم مگر اینکه آن را بپذیریم”

نمی‌توانیم چیزی را تغییر دهیم مگر اینکه آن را بپذیریم.  معنای این سخن یونگ چیست ؟ در ظاهر، پذیرش به معنای دست از تلاش کشیدن برای تغییر است. اگر اینطور است، پس چگونه پذیرش می‌تواند مسبب تغییر شود؟ برخی اصحاب مراقبه، به دنبال چنین کلامی، به این سوء برداشت رسیده‌اند که اگر می‌خواهی جریان‌های فکری، احساسی، و جسمانی آزاردهنده خود را تغییردهی، فقط آنها را نگاه کن. این امر خیلی از مراقبه‌گران را در باتلاق نظاره‌گری منفعلانه تجارب روانشناختی گرفتار کرده است که حاصلی جز تداوم نظاره‌گری چرخه رنج و زجر ندارد. برای همین لازم است معنای جمله یونگ، دقیق‌تر فهمیده شود و همچنین مفاهیمی چون هستی بی‌کوشش و  نظاره‌گری بدون اقدام و عمل. معنای این سخنان به زبان ساده و عملیاتی چنین است:

اگر با تجربه‌های فکری و احساسی ناسالم و مکرر، و یا حس‌های جسمانی ناخوشایند روبرو هستید، نخست باید دست از تلاش برای تغییر آن‌‌ها بردارید. هنگامی‌که دست از تلاش برای تغییر برداشتید، مقاومت و انزجار شما در برابر آن تجربه فرو می‌ریزد و انرژی‌های روانی‌ای که صرف مقاومت و انزجار می‌شد، آزاد می‌شود. با آزاد شدن این انرژی ها، امکان مشاهده نزدیک و دقیق در جهت درک آن تجربه فراهم می‌گردد. در این حالت است که می‌توان آنها را بهتر و ملموس‌تر مشاهده کرد. مشاهده‌گری همراه با فهم و حضور، زمینه‌ساز دیالوگ میان شما به عنوان مشاهده‌گر، و موضوع مورد مشاهده است. پیامد این دیالوگ، مفاهمه است و نتیجه مفاهمه، همکاری است. وقتی همکاری میسر شد، بستر تغییر نیز فراهم می‌گردد. بنابراین وقتی می‌گوییم تا چیزی را عمیقاً نپذیریم، تغییر نمی‌کند، یعنی تا چیزی را با دقت و دلسوزی عمیقاً مشاهده نکنیم و نشناسیم، و دست از زور و فشار برای تغییر آن بر نداریم، فهم دقیق و برقراری دیالوگ و همکاری و در نهایت تغییر آن پدیده ممکن نمی‌شود. حال این پدیده می‌تواند یک عادت ذهنی و رفتاری باشد و یا یک شخص بیرونی که با او ارتباط داریم. اینجاست که هستی بی‌کوشش را باید هستی بی‌زور و خصومتِ بی‌حاصل معنا کرد، نه هستی بدون تلاش بهینه و سازنده. اینجاست که  نظاره‌گری بدون کنترل را باید تلاش در جهت فهم و درک معنا کرد. اینجاست که  تا چیزی را نپذیری، امکان تغییرآن وجود ندارد قابل درک‌تر می‌گردد.

 

                                                                                        دکتر نیما قربانی

 

تمرین پرانایاما

پرانایاما چیست ؟


پرانایاما یعنی دم گستری یا توسعه ی انرژی ونیروی حیات. پرانایاما مخفف دوواژه های پرانا و آیاما است. پرانا طبق نگرشهای یوگا مایه حیات و فعالیت موجودات است.


به پرانایاما نبایدبه عنوان یک سری تمرینات تنفسی که باعث افزایش دخول اکسیژن به بدن میشود توجه کرد،گرچه وارد شدن اکسیژن دربدن یکی ازجنبه های بسیار سودمند این تمرینات است

پرانا به معنای انرژی حیاتی و آیاما به معنای توسعه و گسترش.
مهمترین قسمت پرانا،حبس دم است.

برای حصول این مرحله لازم است که پرتوجو ضمن آگاهی ازمراحل سیستم تنفس درانجام تمرینات مهارت پیدا کرده باشد.ازاین رو درتمامی تمرینات تاکید بردم و بازدم زیاد است تا ظرفیت شش ها افزایش یابد، وبین سیستم اعصاب و سیستم پرانیک تعادل لازم ایجاد شود تا پرتوجو قادربه حبس دم گردد.

تنفس دریوگا با نفس کشیدن معمولی که موجب ادامه حیات و سوخت وسازبدن است تفاوت دارد. درتنفس معمولی وروزمره اغلب مردم به تنفسهای کوتاه و سطحی عادت دارند،که نتیجه آن نارسائی ها و عوارضی است که به آن مبتلا میگردند مانند سرگیجه ،سردرد، خستگی های پی درپی ،و
درهرنفس عمیق ۷ برابر تنفس معمولی اکسیژن ازهوا به ریه ها فرستاده خواهد شد در نتیجه خون به حد اعلای خود ازاکسیژن شارژ میشود.
 عمرانسان بستگی زیادی به نوع و طریقه تنفس دارد، اشخاصی که نفس های سریع و کوتاه میکشند ،طول عمرشان کوتاهترازافرادی است که کند و عمیق میکشند.

تنفس ارتباط مستقیم با قلب دارد. تنفس کند ضربان قلب را کندمیکند،وقتی ضربان قلب کند باشد عمرانسان افزایش می یابدبه عنوان مثال قلب موش دقیقه ای ۱۰۰ ضربه دارد وعمرکوتاهی دارد.اما ضربان قلب نهنگ درهردقیقه ۱۶ میباشدوحدود ۲۵سال عمرمی کند.

تمرینات تنفسی با تغییرانرژیهای احتباس شده دربدن پرانیک ،و جذب کافی پرانا بدن راسالم میکند. جوینده روحی که نیازمند آرامش ذهن است به تمرینات مقدماتی روحی نیازدارد تا درپایان، بسیاری ازتمرینات پرانایاما رامانند حبس دم مورد استفاده قرارداده، با کنترل جریان پرانا ذهن راآرام وکنترل نماید. تنفس حیاتی ترین انرژی دربدن است که روی تمامی فعالیت های سلولی حتی سلول مغزی، اثرمستقیم دارد.

آنچه که شما درحین تنفس وارد بدن میکنید بلکه پراناست نه فقط هوای اتمسفری. به آرامی ویکنواخت وبا تمرکز ذهن هوارا وارد بدن کنید ونفس را تا زمانی که احساس آرامش میکنید نگه دارید و سپس با آرامی بازدم انجام دهید درهیچ مرحله ای از تمرینات پرانایاما نباید فشاری به خود وارد نمود.

پیامدهای تمرینات پرانایاما:
بدن لاغر و محکم وسالم میشود ، چربی های بدن کاهش یافته ، چهره براق و نمای خاصی به خود میگیرد،چشمها مانند الماس میدرخشند و شخص بسیار خوش سیما و جذاب میگردد
تنفس باید همیشه از سوراخهای بینی انجام شود مگراینکه به منظور خاصی ازدهان استفاده شود. سوراخهای بینی باید به طور منظم تمیز شوند. در طول تمرین نسبت به سوراخهای بینی آگاهی داشته باشید. موقع دم باید سوراخهای بینی منبسط شوند و هنگام بازدم دروضعیت طبیعی باشند.

مکان تمرین:
مکان تمرین باید تمیز و پاک و آرام باشد، ازاتاقی که هوای گردآلود دارد برای تمرین پرهیز کنید. به طورکلی ازتمرین درنور مستقیم خورشید اجتناب شود به استثنای صبح زود و طلوع خورشید که مفید است .


کانال بهوشیاری - مایندفولنس